Sziasztok!

Kevés szabadidőmben / :) / fényképezgetek, a fotókat  - mások rábeszélésének engedve - a facebookra töltöttem - töltöm fel.  Így történt ez december elején is, amikor a letenyei Öreg hegyen - Köcske-háton - Béci hegyen barangoltam. 

Szeretem az öreg, elhagyatottságukban is szép épületeket - pincéket fényképezni.  A közösségi oldalra általában gondolataim-véleményem kíséretében töltöm fel azokat.

Igy esett meg, hogy egy összedőlő félben lévő pincében egy kincsre bukkantam. Egy aránylag jó állapotban lévő, szépen faragott présre, melynek "gerendájába" vésett évszám láttán - 1840 - egyszerre az a gondolatom támadt, hogy ezt nem szabad hagyni elpusztulni. Nem tudtam kié a pince. 

Feltöltöttem a facebookra, gondolataim kíséretében a  "hegyen-völgyön" c. albumomba, s láss csodát, hamarosan megérkezett a válasz is, a tulajdonostól: "tüzifa lesz belőle". Szíven ütött!!

Hogy jön ez ide, az öreg fináncok oldalra, gondolhatjátok most?!

Hát úgy, hogy Sir, Rózsa Robi  hamarosan írta: Alasz Laci ilyet keres régóta.

Gondoltam összehozom a tulajjal, hátha megmenthetjük így ezt a szépséget.

Tegnap - február 23-án - megtörtént a "háztűznézés", már ami a prést illeti.

Nem mondom, cefet rossz időt választottak , vagy inkább hoztak: itt, Letenyén zuhogott az eső. A Gerő cukiban egy  kis lélekmelegítő - csak semmi rosszra nem gondolni! - felhörpintése után, a gazdaasszonyt felvéve elindultunk a hepe-hupás Öreg hegyre.

A rossz idő enyhén szólva rontott a látványon, de Laci szíve - csendben - így is megdobogott a prés láttán.  Ha ez Kőszegen lenne... gondolta. Mint a hímes tojással, úgy kell majd vele bánni a kibontásnál.  Ugyanis, errefelé a prések tartották - tartják az öreg pincékben a tetőt is.

A lényeg, hogy kb. fél óra múlva egymás tenyerébe csaptak,s megszületett az egyezség: a prés megmenekült, felújítva, méltó helyen fogja további életét - remélem még 100 évig - leélni.

Ha nem untatlak vele benneteket, képes híradásban még tudósítani fogok a nagy munkáról, a 174 éves prés elköltöztetéséről.

Örülök, és megelégedéssel tölt el, hogy a fényképem alapján eredménnyel zárult egy értékmentés. Csak az a szomorú, hogy ez nem itt helyben, Letenyén történt meg.  

 

Megtekintések: 104

Hozzászólás

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a öreg fináncok –nak.

Csatlakozzon a(z) öreg fináncok hálózathoz

HozzászólásokOszlánszki Ferenc által a Március 6, 2014-on 11:07pm-kor

Ez elég érdekes!

HozzászólásokPéter Edit által a Február 28, 2014-on 1:11am-kor

Robiban még csak most tudatosult, hogy mibe is vágták a fejszéjüket.

HozzászólásokPéter Edit által a Február 28, 2014-on 1:06am-kor

A letenyei borút-körúton.

HozzászólásokPéter Edit által a Február 28, 2014-on 1:03am-kor

HozzászólásokPéter Edit által a Február 28, 2014-on 12:48am-kor

Hát, nem akartam én bemenni, de a "parancs" úgy szólt, hogy közelről is próbáljak meg képet csinálni, meg aztán bent nem zuhogott úgy az eső. Nem csak én voltam ám vakmerő, de egy jó  fotó kedvéért az ember gyereke még a koráról is elfeledkezik.  Igaz nem látszik, de Robi tartja a fotómasinám fölé az esernyőt. Laci pedig szemléli-szemlézi/?/ a prést.  Remélem Ti is meglátjátok benne a szépséget. Gyönyörű, míves darab...

Szerintem szavatokon lesztek fogva, már ami a költöztetést illeti. Kell is a munkáskéz... Részemről a fogadó bizottság készen áll. / Remélem nem jön közbe semmi sem./ Csak az időjárást illetően nálam is tájékozódjatok előtte. Szeretettel várlak benneteket.

HozzászólásokSudár György által a Február 27, 2014-on 11:24pm-kor

Edit ezek a fotók nagyon jók, sőt vakmerők, hogy mertél  ilyen épületbe menni ?

HozzászólásokSudár György által a Február 27, 2014-on 11:17pm-kor

Megyünk költöztetni !

© 2021   Created by Rozsa Robert.   Működteti:

Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek